A XIV. Országos Népzenei Minősítő és Folklórfesztivál képekben » A Bokréta Citerazenekar 15. éves jubileumi koncertje


A zenekar rövid bemutatása

Az együttes lelkes tiszakécskei gyerekekből 1992-ben alakult. A későbbiekben az együttzenélésen túl már a népzenei hagyományok felelevenítése, ápolása és megújítása lett számukra a fő hajtóerő.

A Népdalkörök és Népzenei Együttesek Országos Minősítőjén többszörösen elnyerték az arany minősítést (1997, 1999, 2002), ezek mellett kétszeres birtokosai az Arany Páva díjnak, amely Magyarországon az amatőr együtteseknek adható legmagasabb kitüntetés. Népdalcsokraikat több ízben a Magyar Rádió is rögzítette.

A zenekar vezetője Ézsiás Tamás, a közelmúltig pedig művészeti vezetőként a munkássága révén országos hírnevet szerzett Urbán Zoltán népzenész segítette a munkájukat.

2003 januárjában a Bokréta citerazenekar a Tisza-Folk Alapítvánnyal összefogva nagyszabású, több országra kiterjedő segélykoncertet rendezett Tiszakécskén a 2002 novemberében súlyos balesetet szenvedett, a régióban tevékenykedő, országosan elismert három kiváló népzenész (Csík János, Tormási Elek és Urbán Zoltán) megsegítésére, amelyen 54 fellépő csoport (szólista, citera- és vonószenekar, népdalénekes, táncegyüttes) tette tiszteletét.

2002 óta szoros kapcsolatot ápolnak Tiszakécske erdélyi testvérvárosával, Gyimesfelsőlokkal, ismerkednek egymás népzenei, népi kultúrájával, ezzel színesítve tovább kulturális programjaikat.

2005-2006-ban Tiszakécskén, a közeli Kocséron, valamint Forráskúton, és Mezőfalván több kezdő citerás csoport is indult a zenekar tagjainak vezetésével.

2004 augusztusában a zenekar átvehette Tiszakécske Város Művészeti Díját, majd 2005-ben a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés is elismerte munkájukat - elnyerték a megye Művészeti Díját is.

A népzenével való mélyebb megismerkedés, a helyi közművelődési életben való aktív közreműködés, a színvonalas előadásmód komoly és folytonos felkészülést igényel. Mára már elmondható, hogy a Bokréta citerazenekar országos ismertségre tett szert. Műsoraikkal a mai napig színesebbé teszik városunk, régiónk és hazánk kulturális életét, ha tehetik, vendégszerepelnek külföldön is. Műsoraikon jobbára kismagyarországi: rábaközi, somogyi, bagi, szatmári, kalocsai, jászsági, valamint felvidéki és délvidéki dallamok szerepelnek. Összeállításainkat folyamatosan bővítik - keresve és ápolva népzenénk igazi értékeit.
131 Kép | Készítette a JAlbum 7.1 & Chameleon | Segítség